T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KONYA / SEYDİŞEHİR - Seydişehir Ilıca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ADALET ALANI HAKKINDA

ILICA

MESLEKİ VE TEKNİK

ANADOLU LİSESİ

 

ADALET ALANI

 

Sevgili Öğrenciler, Değerli Veliler;

Alan seçimi, geleceğimizin teminatı gençlerimizin, öğrenim hayatlarında önemli bir dönüm noktasıdır. Yapılacak doğru tercih ise kurtarılmış bir hayat demektir. Bu broşür okulumuzda açılan ve halen eğitim-öğretimine devam eden Adalet Alanını kısaca tanıtmak için hazırlanmıştır.

 

Adalet alanı, dünyada insan hakları gelişimine paralel olarak son yıllarda ülkemizde de hızlı bir değişim süreci içerisine girmiştir. Bu alanda yetişmiş nitelikli iş gücüne ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Değişim süreci ve artan iş gücü ihtiyacı, alanda faaliyet gösteren çalışanların bilgi ve becerilerini artırarak kendilerini yenilemelerini gerektirmektedir. 
Adalet alanında; Cezai ve hukukî adalet uygulamalarında yer alan meslek elemanlarını sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli kişiler olarak yetiştirmek amaçlanmaktadır.

10-09-2023

 

  

 ALANIN AMACI

Adalet programının amacı Hâkim ve Savcılara yardımcı elemanlar yetiştirmektir. Mezunlar, mahkemelerin yazı işleri müdürlüğü veya yardımcılığı; icra memurluğu veya yardımcılığı görevlerine atanmaktadırlar. Yüksekokul mezunları resmi veya özel bankalarda, çeşitli kamu ve iktisadi kuruluşlarında, özel iktisadi işletmelerde oldukça kolay iş bulabilmektedirler.

 

BU ALANDAKİ MESLEKLER:

 1.Zabıt Kâtipliği,

 

ZABIT KÂTİPLİĞİ

10-09-2023

   

Zabıt kâtibi; Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı, adli ve idari yargı cumhuriyet başsavcılıkları ile ilk derece mahkemeleri, bölge mahkemeleri ile yüksek mahkemelerde ilgili mahkeme başkanı, hâkim veya savcının onayı ile yazı işleri müdürünün yaptığı iş bölümü çerçevesinde, kalem hizmetlerini yürüten, yaptığı işlemler nedeniyle amirlerine karşı sorumlu olan nitelikli kişidir.

 

10-09-2023

 

 Ayrıca ülkemizde yüksekokul bitirdiği ve sınavını kazandığında Müdür olunabilen tek yüksekokul “Adalet Meslek Yüksek Okulu” dur. Mezunlar İcra Müdürlüğü sınavına girip kazandıklarında İcra Müdürü olarak atanabilmektedirler.

 

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE  İŞ BULMA OLANAKLARI 

Bu alanda yer alan Zabıt Kâtipliği ile İnfaz ve Koruma dallarından mesleki yeterliklere sahip, nitelikli kişiler olarak mezun olanların iş piyasasında istihdam olanakları oldukça geniştir. Bunlardan bazıları ise şu şekilde sıralanır.

10-09-2023

 

Zabıt Kâtipliği dalından mezun olanlar; İlk derece (hukuk, ceza, idare ve vergi)  mahkemeleri, bölge (adliye ve idare) mahkemeleri, yüksek mahkemeler, Adalet Bakanlığı (merkez ve taşra) teşkilatı, Cumhuriyet Başsavcılıkları, ceza infaz (cezaevi ve tutukevleri) kurumlarında istihdam edilirken yüksek seçim ve seçim kurulları ile noterlikler, hukuk ve avukatlık büroları, bankalar ve sigorta şirketleri ile kamu ve özel kurumların hukuk ile ilgili birimlerinde de iş bulabilmektedirler.

 

 

İSTİHDAM ALANLARI

Adalet alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dalda/ meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Adalet Bakanlığı Merkez Teşkilatı
2. Cumhuriyet başsavcılıkları
3. İlk derece mahkemeleri
4. Bölge mahkemeleri
5. İdare ve vergi mahkemeleri
6. Yüksek mahkemeler
7. Hukuk büroları
8. Noterlikler
9. Yüksek Seçim Kurulu
10.Ceza infaz kurumları ve tutukevleri
11.Özel güvenlik şirketleri

12.Bankalar ve sigorta şirketleri gibi özel firmaların hukuk departmanları, takip birimleri vb. yerlerde çalışabilirler.

 10-09-2023

 

 Adalet alanını bitirdikten sonra; 2 yıllık  Adalet Önlisans programlarını yani Adalet Meslek Yüksek Okullarına, Sosyal Güvenlik MYO, Hukuk Sekreterliği MYO, Özel Güvenlik MYO’larına ek katsayı puanıyla geçiş hakkının yanında Dikey geçiş sınavı ile Hukuk Fakültelerinden lisans tamamlayarak Avukat, Yargıç (Hâkim) ve Savcı olabilirsiniz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.09.2023 - Güncelleme: 26.01.2024 15:06 - Görüntülenme: 106
  Beğen | 0  kişi beğendi